Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Sebezkušenostní svépomocná skupina pro sdílení neurodivergence

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Proč zažít skupinu?

K popularizaci sebezkušenostních skupin, neboli tzv. encounterových skupin přispěl do velké míry Carl Rogers, v centru jehož terapeutické teorie i praxe stojí základní hodnota bezpodmínečného přijetí. Skupina je tak prostorem, ve kterém jde sdílet neurodivergentní zkušenosti a spolu s druhými na ně nahlížet. Pocity jinakosti, nepřijetí, odmítnutí, osamělosti, ale i nevyjadřované pocity radosti nad senzorickými drobnostmi a nadšenými zájmy často zůstávají nevysloveny v nás, přestože mohou být významnou částí našeho každodenního prožívání.

Skupina nám může pomoci zorientovat se v tom, co zažíváme, sdílet vlastní myšlenky a pocity, vidět a slyšet druhé, ale taky být viděn a slyšen. Může být místem, kde alespoň na chvíli můžeme být sami sebou.

Obsah skupinových setkání je důvěrný. Skupina je přístupná dospělým od 18 let věku. Pro účast na skupině není třeba žádná formální diagnóza (ani sebediagnóza).

Pro koho skupina není vhodná

Aktuálně vypisovaná skupina je omezena počtem 4 setkání. Zcela jistě tak nenabízí dostatečný prostor k tomu najít konkrétní odpovědi na konkrétní otázky, neklade si za cíl nabídnout účastníkům praktické životní rady a doporučení. Skupina může mít v některých momentech terapeutický rozměr, není ale náhradou individuální terapie a pokud zažíváte akutní nesnesitelné trápení a bolest, může být individuální terapie vhodnějším prostorem.

Pokud s jedním s facilitátorů už pracujete formou individuální terapie nebo se jinak znáte, je vhodné účast na skupině předem prokonzultovat, například emailem.

Cena

500 Kč / setkání. Platí se předem za balík 4 setkání, tj. 2000 Kč. V případě nemoci nebo neúčasti z jiného důvodu se platba nevrací. V případě nekonání skupiny pro neúčast facilitátorů (nemoc) bude vypsán náhradní termín po dohodě s účastníky skupiny.

Velikost skupiny

Předpokládáme, že první skupina bude mít 12 nebo méně účastníků. Skupina je uzavřená – jakmile začne, nemohou se k setkáním přidávat noví účastníci.

Termín konání

V roce 2024 proběhnou skupinová setkání v termínech:

Pátek 1.11. od 18:00 do 19:45
Pátek 15.11. od 18:00 do 19:45
Pátek 29.11. od 18:00 do 19:45
Pátek 13.12. od 18:00 do 19:45

Místo konání

Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana.

Přihlášení se na skupinu

Přihlásit ke skupině a účasti na výše uvedených setkáních se můžete napsáním na email [email protected]

Průběh skupinového setkání budou facilitovat
Miklós Csémy – terapeut, zakladatel neurodiverzita.cz
Martina Pöthe – lékařka, facilitátorka svépomocných skupin pro autisty